Vælg dato herover og derefter klik på det tidspunkt du ønsker at se filmen nedenfor. Find mere information om filmen længere nede på siden.


Escape From New York - Event Hadsten Bio
Bemærk, vises uden undertekster.
Escape From New York - Event Hadsten Bio

Escape From New York - Event Hadsten Bio

ESCAPE FROM NEW YORK 
Special event med oplæg af Peder Pedersen 
 
Igen i år er Hadsten Bio blevet en del af den store tilbagevendende begivenhed SCI-FI-CON, der løber af staben den 15. og 16. april i Arena Randers. 
 
SCI-FI-CON er Danmarks største Star Wars- og science fiction-messe, der samler det allerbedste fra science fiction og fantasy-universet, og hvor man kan møde skuespillere fra Star Wars og andre markante personligheder kendt fra film og TV, komme til foredrag, opleve cosplay, købe collector’s items, og meget, meget mere.  
 
Fredag den 14. april kl. 18:30 vil Hadsten Bio være rammen for et fænomenalt film-event, som tyv-starter det storslåede arrangement i Randers! Det sker med en eksklusiv visning af John Carpenter’s udødelige sci-fi action ”Escape From New York” fra 1981. 
 
Gennem 1970’erne var New York City voldsomt ramt af en økonomisk krise, der var årsag til at store dele af byen var i voldsomt forfald, og kriminaliteten var mere eller mindre ude af kontrol. Så i 1981 virkede John Carpenter’s skræmmende, dystopiske vision om fremtiden ikke totalt urealistisk. 
 
I ”Escape From New York” er kriminaliteten i 1988 eksploderet med 400%. Som reaktion på dette har politi-staten USA inddæmmet Manhattan og lavet området til et gigantisk fængsel. Filmen foregår i 1997, og handlingen starter, da præsidentens fly styrter ned midt i fængslet i New York. Et meget kritisk tidspunkt, eftersom USA er i stormøde forhandlinger med Sovjetunionen og Kina, for at undgå en alt-ødelæggende krig.  
 
I desperation må staten samarbejde med forbryderen ”Snake” Plissken, som netop er blevet pågrebet, og på vej til at blive kastet ind i fængslet. Snake er brygtet krigshelt, men nu fjende af staten. Efter godt 10 år hvor New York har været overladt til de værste forbrydere, er det blevet det farligste sted på planeten. Og nu sendes planetens farligste mand derind for at redde præsidenten – og verden… 
 
Som i både tidligere og efterfølgende film viste den visionære instruktør John Carpenter sit flair for spænding og skabte med ”Escape From New York” en hi-concept sci-fi action-basker, som blev et blueprint for genrefilm. Den hentede masser af inspiration i western-genren, og den lancerede en hidtil uset type nihilistisk anti-helt. En karakter der banede vejen for skuespiller Kurt Russell’s fantastiske film-karriere.  
 
”Escape From New York” er også et lysende eksempel på hvordan man med datidens teknink kunne forvandle et spinkelt budget på ca. 7 millioner dollars til et verdensfænomen, der indtjente over 50 millioner. Med kun 2 skud i byen selv, formåede man at skabe en vision af New York efter nærmest totalt forfald. Kreative kræfter, der senere skulle blive legender og vinde Oscars var med ombord: Fotograf Dean Cundey og hans fantastiske lyssætning på næsten udelukkende nat-optagelser, scenograf Joe Alves, der forvandlede et stort udbrændt område af St. Louis til et mareridt, og ikke mindst James Cameron med ufattelige miniature-modeller og matte malerier. (Ja, James Cameron der siden har lavet AVATAR-filmene!). 
 
Filminstruktør Peder Pedersen vil introducere ”Escape From New York” med ekspempler på dens fænomenale film-tricks, og på John Carpenters suveræne evner som storyteller og politisk kommentator. 
 
Der vil være også være besøg af arrangøren af SCI-FI-CON, Benny Ray, som vil byde velkommen til årets event. 
 
I Hadsten Bio starter vi kl. 18:30. 
 
Foredrag af Peder Pedersen forventes at tage ca. 30 minutter. 
 
Herefter mindre pause. 
 
Spilletiden for ”Escape From New York” er 99 min. 
 
Billetprisen er inkl. både foredrag og film. 
 
Læs mere om SCI-FI-CON 2023 og køb billet hertil på www.scificon.dk og på SCI-FI-CONs facebook-side. 
 
Hadsten Bio giver endnu engang en one-and-only mulighed for at se (eller gense) en højt æret kult-klassiker på det store lærred… 
 
OBS! Versionen der vises i Hadsten Bio er i et DCP format (Digital Cinema Package), der ekstraordinært er hentet fra Paris, og derfor ikke har danske undertekster. 
 
______________________________________________________________________________ 
 
Lidt om aftens oplægsholder: 

Peder Pedersen er født og opvokset i Randers. Gennem 1980’erne og frem til starten af 1990’erne kastede Peder sig over filmproduktion. Varulvefilmen ”Lykantrop” (1991) blev straks kendt i horror-kredse, og denne erfterfulgtes af zombie-filmen ”Vågn Op” (1992). Snart var Peder i landets aviser, og i Troldspejlet, hvor han fortalte om make-up artisteri og kærlighed til genrefilm. Den dag i dag er han i sci-fi og horror-kredse nærmest en legende, da han er grundlægger og chefredaktør af det legendariske magasin INFERNO. 
 
Peders store gennembrud kom sidst i 1990’erne. Her fik han mulighed for at instruere musikvideoen for sangen ”Barbie Girl”. Den gjorde pop-bandet AQUA til en gigantisk verdenssensation, og er stadig en af de allermest populære videoer på Youtube. 
 
I dag har Peder Pedersen instrueret mere end 1.500 danske og udenlandske reklamefilm, mere end 60 musikvideoer, samt efterhånden utallige animerede film for LEGO. Han har vundet flere priser for hans mange reklamefilm, og er den instruktør, der har vundet flest Danish Music Awards (tidligere dansk Grammy) for bedste musikvideo, samt den der har modtaget flest nomineringer.  
 
De seneste år har han arbejdet med selveste Viggo Mortensen i dennes første to film som instruktør. ”Falling” (2020) hvor Peder Pedersen er krediteret som Associate Producer, og havde en kæmpe rolle i filmens post-produktion, og ”The Dead Don’t Hurt”, der forventes premiere senere i år, og hvor Peder er filmens klipper. 
 
Peder Pedersen har tidligere holdt fantastiske oplæg til film i Hadsten Bio, og vi er meget begejstrede over han igen kommer på besøg.